آیا تمایل دارید که یک شغل رویایی و ایده آل داشته باشید؟ اگر پاسخ تان مثبت است، باید برند شخصی خود را به بهترین نحو ممکن بشناسید و در هر محیط و موقعیتی، مثل محیط های دیجیتالی، به صورت مکتوب و یا حتی در ملاقات های حضوری، دربارۀ آن صحبت کنید. در ادامه در مورد برندسازی شخصی بیشتر صحبت خواهیم کرد.

برند شخصی چیست؟

برند شخصی شما همان هویت و ویژگی شماست که در مقابل دیدگان جهانیان قرار میگیرد. برخی از افراد، برند شخصی را معادل با اعتبار یا وجهۀ شخصی میدانند. من به آن ایمیج (image) میگویم به نظر من برند شخصی همان تصویری است که وقتی نام شما آورده میشود در ذهن مخاطب نقش میبندد. هرچه این تصویر شفاف تر و به چیزی که شما میخواهید نزدیکتر باشد شما برند شخصی قدرتمندتری دارید.

برندسازی شخصی

هویت برند شخصی شما وابسته به قدرت، مهارت های فنی و مشخصه های منحصر به فردی است که در شغل و حرفۀ خود به نمایش میگذارید. و زمانی که به دنبال یک شغل میگردید، هویت برند شخصی شما بسیار مهم و بر تصمیم کارفرماها مبنی بر استخدام شما تأثیرگذار خواهد بود. برای اینکه بیشتر برایتان مشخص شود مثال های بیشتری میزنم:

اگر یک آرایشگر و متخصص حوزه زیبایی باشید در صورتی که آموزش های برندسازی شخصی را به صورت کامل انجام دهید این شما خواهید بود که در بین انتخاب های بیشمار دیده شده و انتخاب میشوید که در بهترین سالن های زیبایی کار کنید.

اگر یک مربی ورزشی باشید در صورتی که آموزش های برندسازی شخصی را به صورت کامل انجام دهید دیگر مهم نخواهد بود که چند مدال و جایزه برنده شده اید این شما هستید توسط بسیاری باشگاه ها انتخاب میشوید.

اگر یک جراح و یا یک پزشک باشید ….

اگر یک مدرس باشید …

اگر یک بازیگر باشید…

اگر یک نویسنده باشید …

اگر یک خواننده یا آهنگ ساز باشید …

اگر برندسازی شخصی را به درستی انجام دهید در هر شرایطی این شما هستید که بهترین گزینه ها را پیش رو دارید و میتوانید هرکدام را که به آن علاقه مند بودید انتخاب کنید.

در ادامه بیشتر درمورد برندسازی شخصی و استفاده های آن در استخدام و یافتن شغل صحبت خواهیم کرد.

برندسازی شخصی

در بازار رقابتی امروز، کارفرماها مایل هستند که اطلاعاتی بیش از سابقۀ تحصیلی، سابقۀ شغلی و مهارت های فنی شما به دست بیاورند. آنها، برای استعدادها و توانمندی های شما، ارزش بسیار قائل هستند؛ و همین استعداد و توانمندی میتواند شما را از باقی متقاضیان کار متمایز کند.

زمانی که به دنبال یک شغل میگردید، باید در نقش یک بازاریاب عمل کنید؛ یعنی باید برای مهم ترین محصول شغل و حرفۀ خود، که همان تقاضا برای کار است، بازاریابی انجام دهید.

در این شرایط، بحث برندسازی شخصی مطرح میشود. برند شما، به عنوان یک ابزار مؤثر و کارآمد میتواند شما را در فرآیند بازاریابی در فضای آنلاین (رسانه های اجتماعی)، مصاحبه های شخصی و روی کاغذ کمک کند. مراحل زیر به شما این امکان را میدهد تا برند شخصی خودتان را به شکل کارآمد تعریف کرده و از آن در راستای دستیابی به یک شغل مناسب استفاده کنید.

 

تعریف برند شخصی و برندسازی شخصی

دربارۀ نقاط قوت و توانایی های خود فکر کنید.

هیچکس، در همۀ زمینه ها متخصص و کاردان نیست. برای شناسایی مهارت های کلیدی و استعدادهای مهم خود در محیط کار، که بعداً در تعریف برند شخصی کاربرد خواهد داشت، از مراحل زیر پیروی کنید.

  • از تمام شغل ها، دوره های کارآموزی و فعالیت داوطلبانه ای که قبلاً تجربه کرده اید، یک فهرست تهیه کنید.

در کدام سِمت ها و جایگاه ها، عملکرد بهتری از خود نشان داده اید؟ در طول آن دوران، کدام استعدادها را در خود پرورش داده و چه مهارت های جدیدی کسب کرده اید؟

  • طی یک جلسۀ طوفان فکری، فهرستی از مهم ترین مشخصه ها و صفت هایی که شما را توصیف میکنند، تهیه نمایید.

علاوه بر این، از کسانی که شما را میشناسند (مثل همکاران پیشین یا کنونی) نیز بخواهید که صفات و ویژگی های برجستۀ شما را بنویسند و به شما اعلام کنند.

  • استعدادهایتان را بازشناسایی کنید.

نتایج حاصل از ارزیابی عملکردهای پیشین، پاداش ها و تشویق هایی که تا کنون دریافت کرده اید و دیگر اطلاعات مربوط به سنجش کیفیت عملیات های کاریی خود را مورد بازبینی و بررسی قرار داده و استعدادهای خود را شناسایی کنید.

پرسونال برندینگ

  • حال، تمام این فهرست ها را با هم ترکیب کرده و پرتکرارترین سوژه ها یا کلمات مندرج در آنها را جستجو کنید.

هدف از اجرای این مرحله، شناسایی مهم ترین نقاط قوت و استعدادهایتان است (که برای تعریف برند به کار خواهند آمد)؛ بعلاوه، شما باید از این اطلاعات در

جهت انتخاب شغل مناسب خود استفاده نمایید.

بیشتر بخوانید:  شبکه سازی چیست؟ چرا اهمیت دارد؟ چگونه انجام دهیم؟

اهداف و مقاصد خود را شناسایی کنید.

پس از شناسایی و تنظیم اهداف و مقاصد خود، یک نگاه قضاوت گرایانه و در عین حال، صادقانه، به برند خود بیاندازید و ببینید که آیا برند شخصی تان در مسیر دستیابی به آن اهداف حرکت میکند یا عملکرد آن با هدف ها مغایر است. برای پرسش های زیر پاسخ مناسب پیدا کنید:

پرسونال برندینگ

  • برنامۀ شما برای مرحلۀ بعد در مسیر پیشرفت چیست؟

آیا قصد دارید از همین نردبان که روی آن ایستاده اید، بالاتر بروید؛ یا میخواهید شغل تان را بطور کل عوض کنید؟

  • یک نگاه سخت گیرانه و قضاوت گرایانه به تجربیات کاری خود بیاندازید.

مهم ترین و بهترین ویژگی های هر سمت یا جایگاه شغلی را که پیشتر تجربه کرده اید، بشناسید. در کدام سمت و جایگاه، بهترین عملکرد را از خود نشان داده اید؟ و علت آن چیست؟

  • در طول پنج سال آینده، خود را در کدام نقطه و جایگاه می بینید؟

دوست دارید به واسطۀ کدام ویژگی و مشخصه تان در محیط کار مشهور و زبانزد شوید؟

 

کاغذبازی های مربوط به برندسازی شخصی

رزومۀ خود را بروزرسانی کنید.

در طول فرآیند پیشرفت و توسعۀ شغلی و همچنین، پیرو وقوع تحولات در اهداف و مقاصد، فرمت رزومه تان نیز باید تغییر کند. رزومۀ شما باید به گونه ای طراحی شود که بتواند شما را در بازار رقابتی و پرتنش امروز، به پیش بیاندازد. بدین منظور، راهکارهای زیر را دنبال کنید:

پرسونال برندینگ

تمام اطلاعاتی را که برای تدوین یک سند و رزومۀ مؤثر نیاز دارید، گردآوری کنید. این اطلاعات باید شامل:

  • تجربیات و سوابق کاری
  • دستاوردها و موفقیت های شغلی
  • جوایز
  • سوابق تحصیلی و مدارک
  • سابقۀ کارهای داوطلبانه
  • عضویت در انجمن های حرفه ای

باشند.

بخش «معرفی اهداف» در رزومه را بازبینی و اصلاح کنید.

به جای بخش «معرفی اهداف» در رزومه، خلاصه ای از توانمندی ها و شایستگی های حرفه ای خود را بنویسید (مثلاً، دربارۀ دستاوردها و موفقیت های شغلی پیشین، میزان تجربه و سابقۀ کاری، ارزش ها، اهداف کنونی و حوزۀ تخصصی خود توضیح دهید).

 

مدیریت برند شخصی در فضای آنلاین

کیفیت حضور خود در فضای آنلاین را حسابرسی کنید.

نام خود را (یعنی همان نامی که در رزومه ذکر کرده اید)، در گوگل جستجو کنید و نتایج را مورد بررسی قرار دهید.

آیا پروفایل های حرفه ای تان در صدر فهرست نتایج گوگل نمایش داده میشوند؟ اگر چنین نیست، و نام های مشابه و رقبای دیگری دارید باید به فکر سئو نام خود در فضای دیجیتال باشید.

آیا محتوا یا نکتۀ منفی ای دربارۀ شما در فهرست نتایج گوگل نمایش داده شده است؟ اگر چنین است، یک اسکرین شات از صفحه بگیرید و آدرس URL را نیز یادداشت کنید. به هیچ وجه برای چند مرتبه روی لینک کلیک نکنید و آن را با دیگران به اشتراک نگذارید.

چگونه باید نتایج منفی و نامناسب را به رده های پایین تر فهرست نتایج گوگل هدایت کنید؟

محتواهای آنلاین بیشتری تولید کنید؛ مثلاً حساب های کاربری جدید در رسانه های اجتماعی، مثل About.Me بسازید؛ یک پورتفولیوی آنلاین برای خود تنظیم کنید؛ و در سایت ها و بلاگ های حرفه ای، برای خود بیوگرافی بنویسید.

برندسازی شخصی

اگر موفق به حذف مطالب و محتویات منفی دربارۀ خود نشدید، خود را برای پاسخگویی و توجیه آنها در مقابل کارفرماها آماده کنید.

(به زودی در مقاله ای این موضوع را توضیح خواهم داد و آموزش میدهم چگونه کاری کنیم که وقتی نام ما سرچ میشود ما در صدر نتایج گوگل قرار بگیریم و در این مقاله از دو تجربه سخت اما موفقی که داشته ایم صحبت خواهیم کرد)

۹۳ درصد از کارفرمایان، پیش از استخدام یک کارمند جدید، پروفایل های آنها را در رسانه های اجتماعی بررسی میکنند.

از حساب های کاربری خود در رسانه های اجتماعی مراقبت کنید.

عادات رفتاری شما در رسانه های اجتماعی باید به اکتساب یک شغل مناسب منجر شوند؛ نه اینکه همۀ فرصت های اشتغال را از شما بگیرند.

  • یک فهرست از تمام حساب های کاربری خود در شبکه های مجازی تهیه کنید.

یکی از آن حساب های کاربری را به عنوان پروفایل حرفه ای و نمایندۀ برند شخصی خود انتخاب کنید. به عنوان مثال، حساب کاربری شما در توییتر، فیسبوک، لینکداین، اینستاگرام یا یوتیوب میتوانند مناسب باشند.

بیشتر بخوانید:  5 تاکتیک برندسازی شخصی (پرسونال برندینگ) برای همه
  • نام کاربری حساب های شخصی تان را عوض کنید.

نام کاربری حساب های شخصی و غیرکاری تان باید با آن نام که در رزومه می نویسید، تفاوت داشته باشد. مثلاً، از نام مستعار برای آن حساب ها استفاده کنید. چرا که در صورت جستجو مخاطب به صفحه های شخصی شما نرسد. (برای برندسازی شخصی من پیشنهاد میکنم که غیر از حساب های حرفه ای خود حساب دیگری در رسانه های اجتماعی نداشته باشید)

  • امنیت حساب های کاربری خود در رسانه های اجتماعی را ارتقاء دهید.

به این ترتیب، شما تعیین میکنید که چه کسی به کدام محتویات حساب کاربری تان دسترسی داشته باشد.

سابقۀ فعالیت و حضور خود در محیط آنلاین را اصلاح کنید.

پس از بروزرسانی رزومه، حساب های کاربری خود در رسانه های اجتماعی را با اهداف و مقاصد کاری ـتان هماهنگ کنید.

نام شما در رزومه و در حساب های کاربری رسانه های اجتماعی باید یکسان باشد؛ مگرآنکه آن حساب کاربری، حساب شخصی یا غیرکاری شما باشد. اگر امکان درج سابقۀ تحصیلی و کاری در حساب کاربری وجود داشته باشد، باید تمام اطلاعات را مطابق با آنچه در رزومه نوشته اید، در حساب کاربری نیز وارد کنید(لینکداین). این اطلاعات شامل نام شرکت، تاریخ اشتغال، عناوین شغلی، سابقۀ حضور در مؤسسات مختلف و مدارک تحصیلی میشود.

اگر در لینکداین حساب کاربری ندارید، اکنون وقت آن است که یک حساب برای خود بسازید. در ادامه، راهکارهایی برای نمایش و معرفی برند شخصی در لینکداین معرفی شده اند.

  • آدرس URL پروفایل خود را سفارشی سازی کنید.

سفارشی سازی آدرس URL پروفایل در رسانه های اجتماعی، یک راهکار ساده برای توسعۀ برند شخصی است و دیگران به سادگی هرچه بیشتر میتوانند به حساب کاربری ـتان دسترسی پیدا کنند. و این موضوع بسیار به سئو نام شما کمک میکند.

بیشتر بخوانید:  برندسازی دیجیتال یا دیجیتال برندینگ چیست؟
  • یک عکس پروفایل حرفه ای و اختصاصی برای خود انتخاب کنید.

اندازه های این عکس باید استاندارد باشند؛ ۴۰۰ در ۴۰۰ پیکسل! از درج عکس های جمعی دوستانه یا خانوادگی، سلفی های غیرعادی یا عکس های کراپ شده به عنوان عکس پروفایل خود جدا خودداری کنید. به یاد داشته باشید که عکس شما در واقع لوگو برند شماست.

اگر حساب کاربری شما در لینکداین عکس داشته باشد، احتمال آنکه دیگران روی آن کلیک کنند، حدود ۴۰ درصد افزایش پیدا میکند.

ّبرندسازی شخصی

  • در حساب کاربری خود، حتما نمونه کار درج کنید.

نمونه های کاری، به کارفرماها امکان میدهند تا شناخت بهتری دربارۀ توانمندی های شما به دست آورند. از طریق درج لینک، امکان دسترسی به سخنرانی ها، ویدئوها و تصویرهای مربوط به پروژه های پیشین و نمونه کارهایی را که بازنمون تخصص و مهارت هایتان هستند، به کارفرمایان بدهید.

  • از نظرات دیگران غافل نشوید.

کارفرماها، غالباً، با استناد به اخبار و توصیه های پیشنهادی منابع مورد اطمینان اقدام به تصمیم گیری میکنند (شبکه ارتباطی شان). از همکاران قبلی خود که در سایت لینکداین عضویت دارند، بخواهید که نظرشان را دربارۀ شما بنویسند.

بیشتر بخوانید:  شبکه سازی آنلاین: راه دسترسی به هرچیزی در هر کجا

معرفی برند شخصی در مصاحبه های حضوری

روی فن بیان و سخنرانی خود کار کنید. بیشترین پرسشی که کارفرمایان از متقاضیان کار در مصاحبه میپرسند، این است که: «میشه لطفا بیشتر دربارۀ خودتون توضیح بدین؟»

اگر در طول مصاحبه، از شما بخواهند که بیشتر دربارۀ خودتان توضیح دهید، باید یک نطق آسانسوری آماده در اختیار داشته باشید.

نطق آسانسوری، یکی از چندین راهکاری است که برای معرفی برند شخصی به مخاطبان، در طول مکالمات تلفنی یا ملاقات های چهره به چهره، کاربرد دارد.

برای پرسش های زیر پاسخ مناسب پیدا کنید:

  • من چه کسی هستم؟
  • علاقمندی من چیست و در چه زمینه هایی عملکرد بهتری دارم؟
  • توانمندی ها و مهارت های من چه سودی برای کارفرمایان خواهد داشت؟

یک متن معرفی کوتاه، پیش نویس و آماده کنید. در این متن باید توضیح دهید که تخصص و مهارت های شما چه سودی برای کارفرما خواهند داشت. فرض کنید که در حال ساخت یک تبلیغ تلویزیونی هستید. این تبلیغ باید کوتاه و جذاب باشد و در طول ۳۰ ثانیه، توجه مخاطب را به پیام اصلی جلب کند.

پرسونال برندینگ

پیش از حضور در جلسۀ مصاحبه، سخنرانی خود را در مقابل آینه و با صدای بلند تمرین کنید. در صورت امکان، صدای خود را ضبط کنید؛ مجدداً گوش دهید؛ و عملکرد خود را ارزیابی نمایید. در زمان نقد سخنرانی خود به نکات زیر دقت کنید.

بیشتر بخوانید:  نطق آسانسوری یا سخنرانی آسانسوری چیست؟ چرا مهم است؟
  • زمان بندی

آیا توانستم در بازه ی  زمانی ۱۵ الی ۴۵ ثانیه، پیامم را به مخاطب برسانم؟

  • سرعت و بلندی صدا

آیا سرعت اَدای کلماتم زیاد یا کم بود؟ با صدای بلند صحبت کردم یا آرام؟

  • لحن صدا

آیا لحن سخنرانی من مناسب بود یا به نظر می آمد که عجله دارم؟ آیا توانستم اصالت و درستی سخنانم را برای مخاطب به اثبات برسانم؟ سطح انرژی من چقدر بود؟

  • حرفه ای گرایی

آیا تعداد اصوات یا کلمه های «جاخالی پُر کن» که استفاده کردم (مثل: پَس، اِم، خب و … )، زیاد بود یا یک عبارت را چندین و چند مرتبه تکرار کردم؟ آیا اعتماد به نفس در سخنانم آشکار بود؟

  • محتوا و پیام

آیا سخنان من برای مخاطبم جذاب بوده است؟ آیا در یاد او خواهند ماند؟ آیا اطلاعاتی که ارائه کردم، منطقی بوده اند؟

روش سخنرانی، مقدار جزئیاتی که دربارۀ آنها صحبت میکنید و استفاده از ترمینولوژی ها یا اصطلاحات تخصصی یک صنعت خاص را باید برمبنای موقعیت زمانی و مشخصات مخاطب خود انتخاب نمایید. به عنوان مثال، نطق شما در یک مصاحبۀ کاری باید با سخنان شما خطاب به یک دوست در یک مهمانی دوستانه متفاوت باشد.

  • به مشخصه های ظاهری و فیزیکی خود در برندسازی شخصی اهمیت دهید.

کارشناسان بر این عقیده اند که همۀ ویژگی ها و متعلقات شما، از لباس ها و آرایش تان گرفته تا وضع بهداشت و مدل مو، بر پیشرفت شغلی تان تأثیر خواهند داشت. ظاهر و مشخصه های فیزیکی تان را طوری مرتب کنید که نمایندۀ نظم و شایستگی برند شخصی تان باشد.

  • آخرین باری که کمد لباس های کاری و مشخصاً لباس روز مصاحبه را بررسی کرده اید، چه موقع بوده است؟

به یاد داشته باشید که لباس ها هم تاریخ انقضاء دارند. همۀ لباس های شما باید تمیز و بدون لکه، اتو کشیده و سایز شما (در طول زمان ممکن است که تغییر سایز دهیم) باشند.

  • لباس خود را با توجه به محیط شرکت کارفرما انتخاب کنید.

آیا لباس های شما با فرهنگ و نوع فعالیت آن شرکت تطابق دارند؟

  • از یک آرایشگر یا پیرایشگر مطمئن بخواهید که دربارۀ مدل موهایتان نظر دهد.

شما باید مطمئن شوید که ظاهر و چهرۀ شما در روز مصاحبه، در بهترین و مرتب ترین حالت باشد.

قضاوت دیگران دربارۀ ظاهر شما تنها در طول یک دهم ثانیه شکل میگیرد.

کاری کنید که برداشت دیگران دربارۀ شما مثبت باشد.

اولین برخورد و برداشت دیگران از شما بسیار مهم است. کارفرمای شما، در طول یک دهم ثانیه و با استناد به مشخصه های ظاهری، حرکات بدن، لباس و رفتارهایتان، صلاحیت شما برای کسب شغل مورد نظر را ارزیابی و دربارۀ آن تصمیم گیری میکند. اگر برداشت کارفرما در برخورد اول مثبت نباشد، تغییر نظر وی به سختی امکان پذیر خواهد بود.

نکات زیر به شما کمک میکنند که تأثیر مثبتی بر برداشت و قضاوت دیگران دربارۀ خودتان ایجاد کنید.

  • وقت شناس باشید.

دقیقاً ۱۵ دقیقه قبل از ساعت شروع مصاحبه، در محل حاضر شوید؛ تا زمان کافی برای مرتب کردن و کسب آرامش در اختیار داشته باشید.

  • بر طبق فرهنگ شرکت کارفرما لباس بپوشید.

پیش از حضور در محل مصاحبه، دربارۀ نوع پوشش کارکنان و مدیران شرکت مورد نظرتان تحقیق کنید و بر آن مبنا لباس بپوشید. اگر اطلاعات کارآمدی پیدا نکردید، به گونه ای لباس بپوشید که گویی در یک جلسۀ خیلی مهم و تعیین کننده حضور خواهید یافت. هدف آن است که نوع لباس شما باید تعلّق و قرابت شما با شرکت کارفرما را نشان دهد.

  • به زبان بدن خود توجه کافی داشته باشید.

سرنخ ها و نشانه های غیرکلامی، چهار برابر مؤثرتر و تعیین کننده تر از پیام های کلامی هستند. به گرمی و کاملاً قاطعانه با شخص مصاحبه کننده دست دهید؛ با ایشان تماس چشمی برقرار کنید و لبخند را از یاد نبرید.

  • رفتار و حرکات حرفه ای از خود نشان دهید.

روی صندلی لَم ندهید! دست به سینه ننشینید! و دست هایتان را در جیب تان فرو نبرید. شما باید خود را کاملاً آرام، با اعتماد به نفس، حرفه ای و البته، صمیمی نشان دهید.

  • از همه نظر آماده و هوشیار باشید.

اگر خودتان را از همه نظر برای مصاحبه آماده کنید، زبان بدن شما به طور خودکار نمایندۀ آرامش و اعتماد به نفس تان خواهد بود.

 

اگر به تمامی موارد بالا عمل کنید مطمئن باشید که نه تنها در پیدا کردن شغل و مصاحبه استخدامی موفق خواهید بود بلکه در مسیر شغلی و درون سازمان نیز سریع تر به اهداف خود خواهید رسید.

 

منابع:
۱٫ کتاب برند خودت باش؛ پیتر مونتویا؛ انتشارات سیته

۲٫ کتاب برندسازی برای اشخاص؛ امیر اخلاصی

۳٫ topresume.com

۴٫ quicksprout.com

۵٫ brandyourself.com

دیدگاه خود را ارسال کنید...